Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ο Άι Γιώργης στο Στρούμπουλα



Στην είσοδο του οροπεδίου του Στρούμπουλα βρίσκεται το θαυμάσιο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Σύμφωνα με διηγήσεις παλαιότερων Τυλισσανών, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες στη θέση αυτή υπήρχε μια μισογκρεμισμένη, πολύ παλιά εκκλησία (άραγε από την εποχή της Τουρκοκρατίας ή και της Ενετοκρατίας ακόμα;). Στους τοίχους διακρίνονταν επίστρωση από «σαντορινιό» χώμα ενώ υπήρχε και μια θύρα μέσα στα χαλάσματα όπου εκεί βρισκόταν τοποθετημένη η εικόνα του Άι Γιώργη για να προσκυνούν οι πιστοί. Η εκκλησία είχε παραμείνει ερείπιο για πολλά χρόνια και έτσι είχε φυτρώσει μια άγρια τραμιθιά που είχε σκεπάσει όλο το χώρο της εκκλησίας. Για αρκετό καιρό γινόταν συζητήσεις στο χωριό να ξαναφτιαχτεί η εκκλησία αλλά δεν ήταν εύκολο να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα.

Γύρω στο 1967-1968, οπότε και εφημέριος του χωριού ήταν ο παπα-Αντώνης Κουβίδης και επίτροποι της εκκλησίας οι Γεώργιος Εμμ. Φλουρής και Αντώνιος Σπυρ. Καλλέργης, αποφάσισαν μαζί τον Εμμανουήλ Γεωργ. Φλουρή (γιο του Γεωργ. Φλουρή που αναφέρεται παραπάνω) και τον εργολάβο Εμμανουήλ Ιωάν. Τσαχάκη να ξαναχτιστεί το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου. Ο κ. Νικόλαος Σαλούστρος μας διηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι θυμάται που έβαλαν ένα βαγόνι σε μια μαύρη γαϊδούρα που ανήκε στον παπα-Αντώνη και μετέφεραν τα υλικά για το χτίσιμο τα οποία τα έβγαζαν οι χωριανοί από τον «πόρο τ’ Άι Γιωργιού». Η πρώτη βάφτιση που έγινε στην καινούρια εκκλησία του Αγ. Γεωργίου ήταν του Εμμαν. Νικολ. Σαλούστρου το 1971.

Στη δεξιά πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ένα σαρνίτσι όπου μαζεύεται βρόχινο νερό. Η διάμετρός του είναι περίπου όσο και η εκκλησία και είναι πιθανό να κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με την παλιά εκκλησία. Ακόμα και σήμερα από το σαρνίτσι αυτό ποτίζονται τα πρόβατα που βόσκουν στο οροπέδιο «του Στρουμπούλου».
Η φωτογραφία είναι από πανηγύρι στον Άγ. Γεώργιο στο Στρούμπουλα γύρω στο 1967-1968. Διακρίνεται πίσω η εκκλησία που έχει ήδη χτιστεί  (φωτογραφία από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Κων/νου Ευαγγ. Αστυρακάκη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου