Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ‘Φορτουνάτος’

Ο Σύλλογος Γυναικών Τυλίσου-Η Δίκτυννα σας προσκαλεί να συμμετέχετε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011 στις 21:00 στην παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ‘Φορτουνάτος’ του Μάρκου Αντωνίου Φώσκολου που παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου σε σκηνοθεσία Αντώνη Περαντωνάκη. Η παράσταση θα δοθεί στο χώρο της Πύλης Βηθλεέμ στο Ηράκλειο και η μετάβαση θα γίνει με πούλμαν.


Αναχώρηση: 19:30 από τη στάση
Συμμετοχή: 10 ευρώ (περιλαμβάνει τη μετάβαση με πούλμαν και το εισιτήριο της παράστασης)

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 στα τηλ.:
6945 507700 (Ευτυχία Νιράκη)
6939 229314 (Ρένα Στεφανάκη)
6932 669080 (Ελίζα Παναγιώτου)
6977 428173 (Γωγώ Ζεβλάκη) 

Λιγα λογια για το έργο
Από τα μέσα του 16ου αιώνα ως το 1699 που ο Χάνδακας (το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης) έπεσε στα χέρια των Τούρκων, το θέατρο γνώρισε μεγάλη άνθηση στο νησί. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως φυσική συνέπεια της Ενετοκρατίας που μετέτρεψε τον Χάνδακα σε αστικό κέντρο με υψηλό πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη γράφτηκαν και παίχτηκαν όλα τα είδη του θεάτρου: τραγωδία, κωμωδία, ποιμενικό δράμα, θρησκευτικό δράμα, ιντερμέδια. Κι ευτυχώς σώζονται δείγματα απ’όλα αυτά!

Ο «Φορτουνάτος» είναι μία από τις τρεις σωζώμενες κρητικές κωμωδίες. Οι άλλες δύο είναι ο «Κατζούρμπος» του Χορτάτση και ο «Στάθης» ανωνύμου συγγραφέως. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κωμωδίες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στο κοινό που τις παρήγγελε σε κάθε περίσταση και που ήταν κι εξοικειωμένο με το είδος έχοντας εθιστεί ιδιαίτερα στις ιταλικές κωμωδίες.

Ο «Φορτουνάτος» γράφτηκε γύρω στο 1655. Τόσο στον «Φορτουνάτο» όσο και στις άλλες δύο κρητικές κωμωδίες η πλοκή είναι παρεμφερής ή μάλλον ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τυπικό: υπάρχει ένα χαμένο παιδί,  ο έρωτας δυο νέων, ηλικιωμένοι αντίζηλοι που βάζουν εμπόδια στην ευτυχία τους, προξενήτρες κά.

Οι τύποι είναι δανεισμένοι απ’ την ιταλική κωμωδία και τα θέματα προέρχονται επίσης απ’ την ιταλική παραγωγή της εποχής κι έχουν μεταγραφεί στην εγχώρια πραγματικότητα. Είναι γραμμένες στο ντόπιο ιδίωμα κι έχουν υπόθεση που εκτυλίσσεται μέσα στο κάστρο του Χάνδακα. Παρά τις τόσες επιρροές τους απ’ την Ιταλία όμως, διατηρούν την αυθεντικότητα τους και γίνονται δημοφιλείς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ακόμα και μετά την πτώση του Χάνδακα.

Στον «Φορτουνάτο», ο πλούσιος έμπορος Γιαννούτσος αποφασίζει να παντρέψει τον θετό γιο του και ψάχνει την κατάλληλη νύφη. Ο νεαρός Φορτουνάτος όμως είναι κρυφά ερωτευμένος με την Πετρονέλα. Παράλληλα, ο γιατρός Λούρας στέλνει προξενιά στην χήρα Μηλιά ζητώντας της να παντρευτεί την κόρη της Πετρονέλα και προκαλεί εμπόδια στον έρωτα των δύο νέων. Κι ενώ η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη, η αποκάλυψη του Λούρα ότι πριν από δεκαέξι χρόνια έχασε τον μοναχογιό του που πιθανότατα τον άρπαξαν κουρσάροι, αποτρέπει τον αταίριαστο γάμο, σμίγει πατέρα και γιο και χαρίζει απλόχερα ευτυχία σε όλους.

(Πηγη: http://theatro.wordpress.com/2009/05/18/%CE%BF-%C2%AB%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF/)(

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου