Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες Νοστιμιές

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου φτιάξαμε και απολαύσαμε γλυκά των ημερών με την καθοδήγηση του συγχωριανού μας ζαχαροπλάστη Βασίλη Κουβίδη




Η εξαιρετική μπουγάτσα αλλά και η θαυμάσια πορτοκαλόπιτα του Βασίλη (συνοδεία παγωτού μάλιστα!) καθώς και το εξαιρετικό μυρωδάτο ζεστό κρασί που μας ετοίμασε η Τερέζα Γιάκομπσον-Περάκη (με αυθεντική σουηδική συνταγή) σίγουρα βρήκαν τη θέση τους και γλύκαναν το γιορτινό τραπέζι μας αυτές τις μέρες.


Παρακάτω θα βρείτε τις συνταγές για τα γλυκά και το ζεστό κρασί που ετοιμάσαμε.  

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Υλικά :

  • Φύλλο κρούστας: 1 πακέτο 450-500gr
  • Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι
  • Ζάχαρη : 1 ποτήρι
  • Πορτοκάλι: Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Baking powder: 1 φ. Baking powder 20γρ
  • Βανίλια: 1
  • Αυγά: 4
  • Γιαούρτι: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

  • Για το σιρόπι :
  • Ζάχαρη: 2 ποτήρια
  • Νερό: 3 ποτήρια
  • Πορτοκάλι: Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση :
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
2. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφήνουμε να στεγνώσει ώστε να κομματιάζεται εύκολα.
3. Κομματιάζουμε το φύλλο σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια.
4. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5. Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να μουσκέψει καλά.
6. Βουτυρώνουμε 1 πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα.
7. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30-40 λεπτά  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν είναι στεγνό, το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
8. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά.
9. Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε στην κρύα πορτοκαλόπιτα, ενώ κόβουμε σε κομμάτια για να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με παγωτό.


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
400 γρ. βούτυρο λιωμένο
1,5 λίτρο γάλα
160 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
κανέλα, ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει και ανακατεύοντας προσθέτετε το σιμιγδάλι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 
Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε που και που για να μην κάνει κρούστα. 
Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε κι αυτά στην κρέμα ανακατεύοντας. 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ορθογώνιο και απλώνετε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα – ένα (το ταψάκι καλό είναι να είναι μεγαλούτσικο για να μην γίνει χοντρή η κρέμα).
Απλώνετε την κρέμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά ένα - ένα. Μην ξεχάσετε να γυρίσετε ενδιάμεσα και τα φύλλα που περισσεύουν. Ψήνετε την μπουγάτσα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της (περίπου 25 λεπτά). 
Στη συνέχεια γυρίζετε την μπουγάτσα το πάνω κάτω στο ταψί (αυτό γίνεται εύκολα αν γυρίσετε πρώτα την μπουγάτσα σε μεγάλο δίσκο και μετά την κυλίσετε ξανά στο ταψί). 
Ψήνετε ξανά μέχρι να ροδίσουν πάλι τα φύλλα (λίγα λεπτά ακόμη). 
Βγάζετε την μπουγάτσα, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρετε αφού πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. 



ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ - ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΓΚΛΟΓΚ (Glögg)


ΥΛΙΚΑ (για 1 λίτρο κρασί):


-          1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί


-          1 φλιτζανάκι (του καφέ) ζάχαρη


-          2-3 φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι)


-          2 ξύλα κανέλας


-          10-12 γαρύφαλλα


-          1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ


-          5-6 σπόροι κάρδαμου


-          1-2 κουταλιές σούπας σταφίδες


(αν θέλουμε να το κάνουμε πιο δυνατό, προσθέτουμε και 1-2 ποτηράκια ρακή ή κονιάκ ή μπράντι)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (το κρασί, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά) και τα ζεσταίνουμε αρκετά αλλά δεν τα βράζουμε (μέχρι περίπου στους 80 βαθμούς). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 1 ώρα να τραβήξει το κρασί όλα τα αρώματα. Έπειτα, σουρώνουμε και σερβίρουμε (στη Σουηδία σερβίρεται με σταφίδες και αμύγδαλα).


Αν δεν καταναλωθεί αμέσως, το βάζουμε σε μπουκάλια και απλά το ζεσταίνουμε ξανά προτού το σερβίρουμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου