Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικες Νοστιμιές

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου φτιάξαμε και απολαύσαμε γλυκά των ημερών με την καθοδήγηση του συγχωριανού μας ζαχαροπλάστη Βασίλη Κουβίδη




Η εξαιρετική μπουγάτσα αλλά και η θαυμάσια πορτοκαλόπιτα του Βασίλη (συνοδεία παγωτού μάλιστα!) καθώς και το εξαιρετικό μυρωδάτο ζεστό κρασί που μας ετοίμασε η Τερέζα Γιάκομπσον-Περάκη (με αυθεντική σουηδική συνταγή) σίγουρα βρήκαν τη θέση τους και γλύκαναν το γιορτινό τραπέζι μας αυτές τις μέρες.


Παρακάτω θα βρείτε τις συνταγές για τα γλυκά και το ζεστό κρασί που ετοιμάσαμε.  

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Υλικά :

  • Φύλλο κρούστας: 1 πακέτο 450-500gr
  • Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι
  • Ζάχαρη : 1 ποτήρι
  • Πορτοκάλι: Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Baking powder: 1 φ. Baking powder 20γρ
  • Βανίλια: 1
  • Αυγά: 4
  • Γιαούρτι: 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

  • Για το σιρόπι :
  • Ζάχαρη: 2 ποτήρια
  • Νερό: 3 ποτήρια
  • Πορτοκάλι: Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση :
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
2. Ανοίγουμε το φύλλο και το αφήνουμε να στεγνώσει ώστε να κομματιάζεται εύκολα.
3. Κομματιάζουμε το φύλλο σε ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια.
4. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
5. Ρίχνουμε το φύλλο στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να μουσκέψει καλά.
6. Βουτυρώνουμε 1 πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα.
7. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30-40 λεπτά  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά. Στα 30 λεπτά, αν δεν έχει ψηθεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά ψημένη, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν είναι στεγνό, το γλυκό είναι έτοιμο.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει.
8. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 15 λεπτά.
9. Όπως είναι καυτό, περιχύνουμε στην κρύα πορτοκαλόπιτα, ενώ κόβουμε σε κομμάτια για να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα με παγωτό.


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
400 γρ. βούτυρο λιωμένο
1,5 λίτρο γάλα
160 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
κανέλα, ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει και ανακατεύοντας προσθέτετε το σιμιγδάλι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 
Κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε που και που για να μην κάνει κρούστα. 
Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε κι αυτά στην κρέμα ανακατεύοντας. 
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ορθογώνιο και απλώνετε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα – ένα (το ταψάκι καλό είναι να είναι μεγαλούτσικο για να μην γίνει χοντρή η κρέμα).
Απλώνετε την κρέμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά ένα - ένα. Μην ξεχάσετε να γυρίσετε ενδιάμεσα και τα φύλλα που περισσεύουν. Ψήνετε την μπουγάτσα μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της (περίπου 25 λεπτά). 
Στη συνέχεια γυρίζετε την μπουγάτσα το πάνω κάτω στο ταψί (αυτό γίνεται εύκολα αν γυρίσετε πρώτα την μπουγάτσα σε μεγάλο δίσκο και μετά την κυλίσετε ξανά στο ταψί). 
Ψήνετε ξανά μέχρι να ροδίσουν πάλι τα φύλλα (λίγα λεπτά ακόμη). 
Βγάζετε την μπουγάτσα, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρετε αφού πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. 



ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ - ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΓΚΛΟΓΚ (Glögg)


ΥΛΙΚΑ (για 1 λίτρο κρασί):


-          1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί


-          1 φλιτζανάκι (του καφέ) ζάχαρη


-          2-3 φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι)


-          2 ξύλα κανέλας


-          10-12 γαρύφαλλα


-          1 κομμάτι ρίζα τζίντζερ


-          5-6 σπόροι κάρδαμου


-          1-2 κουταλιές σούπας σταφίδες


(αν θέλουμε να το κάνουμε πιο δυνατό, προσθέτουμε και 1-2 ποτηράκια ρακή ή κονιάκ ή μπράντι)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (το κρασί, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά) και τα ζεσταίνουμε αρκετά αλλά δεν τα βράζουμε (μέχρι περίπου στους 80 βαθμούς). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 1 ώρα να τραβήξει το κρασί όλα τα αρώματα. Έπειτα, σουρώνουμε και σερβίρουμε (στη Σουηδία σερβίρεται με σταφίδες και αμύγδαλα).


Αν δεν καταναλωθεί αμέσως, το βάζουμε σε μπουκάλια και απλά το ζεσταίνουμε ξανά προτού το σερβίρουμε.

 


Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Κατασκευή Χριστουγεννιάτικων Γλυκών


Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου να δημιουργήσουμε και να απολαύσουμε Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές με την καθοδήγηση του Βασίλη Κουβίδη, ζαχαροπλάστη.
Επίσης, θα φτιάξουμε και θα πιούμε ζεστό κρασί με παραδοσιακή σουδική συνταγή από την Τερέζα Γιάκομπσον-Περάκη.


Είσοδος Ελεύθερη!!

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η αναγκαιότητα του Τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, το Κ.Ε.Κ.Α Τυλίσου, τοTμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι Κρήτης και ο Σύλλογος γυναικών Τυλίσου Δίκτυννα σας καλούν σε Ενημερωτική Εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 18:00μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Τυλίσου με θέμα:
  • Η αναγκαιότητα του Τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  • Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί από την μαία του Κέντρου Υγείας Αγίας Βαρβάρας κα. Κριτσωτάκη Μαρίνα, υπεύθυνη του προγράμματος για το Δήμο Μαλεβιζίου.
Η Ενημερωτική Εκδήλωση υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου και το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ στην Τύλισο


Σας προσκαλούμε  τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολ. Τυλίσου στην ενημέρωση που θα κάνει η κ. Μαρίνα Κριτσωτάκη, μαία του Κέντρου Υγείας Αγίας Βαρβάρας, σχετικά με το ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ-ΠΑΠ που θα πραγματοποιηθεί στην Τύλισο στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.
 
 
Λίγα λόγια για το Τέστ παπ  

Τι είναι το τέστ παπ

Eίναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια. Το Test Pap (τέστ Παπανικολάου)πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας . Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.


Πώς γίνεται το Test Pap?

Ως μέρος της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, ο γιατρός , με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα ( πλαστικό εξάρτημα μιας χρήσης αποστειρωμένο, που διαστέλλει τα τοιχώματα του κόλπού), θα πάρει μια λεπτή πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα και μια μικροσκοπική βούρτσα και θα σκουπίσει ήπια μερικά από τα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα. Μερικές μπορεί να αισθανθούν ένα κάψιμο ή μικρή ενόχληση καθώς λαμβάνεται το τεστ. Παρόλ' αυτά η ενόχληση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μια στιγμή. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ή  υπάρχει δυσπλασία.


Μη φυσιολογικό Test Pap σημαίνει καρκίνο?
 
Όχι. Ο πιο κοινός λόγος ενός μη φυσιολογικού τεστ είναι μια κολπίτιδα (μόλυνση του κόλπου από μικρόβιο) ή τραχηλίτιδα (μόλυνση του τραχήλου από μικρόβιο) που προκαλεί τις αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου. Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες μπορούν να θεραπευτούν κι έτσι ο τράχηλος να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Το τεστ και η θεραπεία ,αν χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν σχεδόν όλους τους τύπους καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.


Ποια είναι τα αποτελέσματα του Test Pap?

Τα περισσότερα Test Pap είναι φυσιολογικά, μερικές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (περίπου 1 στα 10). Θα περιγράψουμε επιγραμματικά τα αποτελέσματα του τεστ.
1.      Αρνητικό– αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής! Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο
2.      Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα– αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα . Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία . Ο γιατρός  θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει το επόμενο τεστ.
3.      ASCUS (“άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας”) - είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus).Κάνουμε κολποσκόπηση, για να δούμε το σημείο από το οποίο  προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV) ,για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη και τον τύπο του.  
4.      –LG- SIL ( χαμηλού βαθμού δυσπλασία ) ελαφρά δυσπλασία, σημαίνει ότι υπάρχει  μόλυνση από τον  ιό  των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV).   Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
5.      HG-SIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία) μεγάλη κυτταρική δυσπλασία. Χρειάζεται  σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
6.      Kαρκίνος, αυτό είναι πολύ σπάνιο σε νέες γυναίκες. Εάν με το Test Pap ανευρεθούν καρκινικά κύτταρα, η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.


Πότε πρέπει να κάνω Test Pap?
  •      Αν είστε υγιής, 1 φορά το χρόνο, την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά.
  •     Μετά τη θεραπεία, από κάθε κολπική ή τραχηλική μόλυνση, περιμένουμε να περάσουν 15 ημέρες και επαναλαμβάνουμε το τεστ.
  •   Στα παθολογικά τεστ θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό για τη συχνότητα που πρέπει αυτά να επαναλαμβάνονται.

Πριν το τέστ
  •   Να μην χρησιμοποιούνται  ταμπόν, κρέμες, αντισηπτικά, κολπικά υπόθετα,   24-48 ώρες πριν το τεστ.
  •    Να μην έχετε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τεστ.
  •   Να αναφέρετε αν είστε έγκυες ή  το υποψιάζεστε, έχετε αλλεργίες ή ιδιαίτερα προβλήματα. 
  •  
  • Πηγή: http://www.gynmed.gr/content.php?id=23