Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Koτόπουλο με Γλυκόξινη Σάλτσα & Τηγανητή Μπανάνα με Σοκολάτα και Αμύγδαλο

Δημοσιεύουμε παρακάτω τις πεντανόστιμες συνταγές που μας μαγείρεψε ο συντοπίτης μας μάγειρας Γιώργος Νιράκης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε την περίοδο της Αποκριάς.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΥΝH ΣΑΛΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 πολύχρωμες πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί)
1 ανανάς
4 στήθια κοτόπουλο 2,5 κιλά
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονιάκ
1 μπουκάλι Σησαμέλαιο
1 μπουκάλι σόγια σος μαύρη
Λάδι
2 μπουκάλια κέτσαπ
300γρ ξύδι
1 κιλό ζάχαρη
2 πορτοκάλια
200γρ κορν φλάουερ
Πιπέρι
Αλάτι

για το ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ:
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100γρ κορν φλάουερ
75 γρ Λάδι
500γρ νερό

για τη ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:
500γρ κέτσαπ
400γρ νερό
300γρ ξύδι
400γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
κορν φλάουερ (για δέσιμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το κουρκούτι και το αφήνουμε λιγάκι να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Κόβουμε το κοτόπουλο μας σε λωρίδες αφού πρώτα το έχουμε ξεκοκαλίσει και έχουμε βγάλει το δέρμα του και έχει μείνει καθαρό το κρέας μας. Έπειτα κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.
Παίρνουμε το κοτόπουλο και το κουρκούτι και αφού έχει κάψει το λάδι καλά τότε παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια κοτόπουλου, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μας ίσα- ίσα να ροδίσουν λίγο και τα βγάζουμε.
Βάζουμε σε ένα άλλο τηγάνι το λάδι μας και τα λαχανικά μας να τα σοτάρουμε λίγο (πιπεριές, ανανά, κρεμμυδάκι (φρέσκο και ξερό), σκόρδο), ρίχνουμε λίγο νερό και την κέτσαπ μας και τα αφήνουμε λίγο να βράσουν. Στη συνέχεια αφού έχει βράσει και έχει τραβήξει λιγάκι τα υγρά του, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και το ξύδι και τα αφήνουμε πάλι λίγο να βράσουν και ρίχνουμε λίγο κορν φλάουερ για να δέσει η σάλτσα μας.
Στο τέλος ρίχνουμε το κονιάκ μας και το σβήνουμε κάνοντάς το φλαμπέ, αλλιώς το αφήνουμε να εξατμιστεί και το κλείνουμε.
Συνήθως αυτό το φαγητό συνοδεύεται με ρύζι.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι μας (κίτρινο κατά προτίμηση) και το σοτάρουμε με λίγο βούτυρο.  Τα γυρίζουμε ένα-δύο λεπτά και ρίχνουμε μέσα ζωμό που έχουμε τόσο μέχρι να σκεπάσει το ρύζι μας. Το αφήνουμε να τραβήξει το ζουμί του και είναι έτοιμο σπυρωτό.
Σερβίρουμε το ρύζι μας στη μέση, βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα, και είναι έτοιμο το πιάτο μας.




  
ΤΗΓΑΝΙΤΗ ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

ΥΛΙΚΑ:
5-6 μπανάνες
Μερέντα πραλίνα
Αμύγδαλο κροκάν
Κουρκούτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε  τις μπανάνες μας σε ροδέλες. Έχουμε φτιάξει κουρκούτι όπως αυτό που είχαμε παραπάνω στο φαγητό μας και αφού έχει κάψει το λάδι μας βουτάμε μέσα στο κουρκούτι τις μπανάνες μας και τις τηγανίζουμε μέχρι να κάνουν μια υπέροχη κρούστα σαν λουκουμά.
Τις σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω τη μερέντα μας και το αμύγδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου