Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

"ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ": Ένα Ιστορικό Ντοκουμέντο για την Τύλισο



Ένα μοναδικό ντοκουμέντο με κοινωνικές και ιστορικές πληροφορίες για την Τύλισο μας εμπιστεύτηκε πρόσφατα ο π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή του. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο αρχείο των γεννήσεων, βαφτίσεων, γάμων και θανάτων που συνέβησαν στην Τύλισο από τις 09 Οκτωβρίου 1907 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 1914, και από τις 26 Ιουλίου 1920 έως τις 23 Μαΐου 1921 και φέρει στο εξώφυλλο τον τίτλο «ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ Γεννήσεων, Βαπτίσεων, Γάμων και Θανάτων Κωμοπόλεως Τυλίσου»[1]


Το αρχείο αυτό, γραμμένο μάλιστα με θαυμάσια καλλιγραφικά γράμματα στην καθαρεύουσα και σε πολυτονικό σύστημα, κρατούσε αδιάλειπτα ο τότε εφημέριος Τυλίσου αρχιμανδρίτης Διονύσιος Βασιλάκης, και περιήλθε πριν λίγα χρόνια στην κατοχή του π. Γεωργίου όταν το ‘ανακάλυψε’ σε κάποιο βιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο ο κ. Σπύρος Καπετανάκης και το παρέδωσε στον π. Γεώργιο. Εντυπωσιάζουν οι λεπτομέρειες που αρκετές φορές καταγράφει ο αρχιμανδρίτης, όπως πχ η ώρα γέννησης του βρέφους, το ονοματεπώνυμο και το επάγγελμα του αναδόχου ή/και ο τόπος καταγωγής του.
Θα προσπαθήσουμε στον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας μας να σας παρουσιάσουμε κάποια κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από το αρχείο γιατί θεωρούμε ότι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της Τυλίσου και των κατοίκων της. Έτσι, με συγκίνηση διαβάζουμε στην τελευταία σελίδα του «Καθολικού»:
«Κατά την 22αν του μηνός Μαρτίου του έτους 1911 ημέραν Τρίτην έγινε σεισμός με τέσσαρας τρομεράς και πολύ ισχυράς δονήσεις. Ο Σταυρός του κωδωνοστασίου της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Τυλίσσου συνεπεία των δονήσεων του τρομερού σεισμού εκρημνίσθη. Τα αποσπασθέντα λίθινα τεμάχια του Σταυρού εκτύπησαν επικινδύνως το θυγάτριον του εκ Τυλίσσου Νικολάου Βρέντζου ονομαζόμενον Ειρήνη ευρεθέν κατά την στιγμήν εκείνην υποκάτω του κωδωνοστασίου. Ο σεισμός εγένετο περί ώραν 5 και 20΄. Διήρκεσε περί τα 5 λεπτά. Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Βασιλάκης».
Ένας ιδιαίτερος γάμος τελείται στις 28 Μαρτίου 1921. Ο στρατιώτης Αντ. Ελ. Νιράκης παντρεύεται και αναχωρεί αμέσως καθώς λήγει η άδειά του:
«Εστεφανώθη ο Αντώνιος Ελ. Νιράκης την Αικατερίνην Γεωργ. Λιανουσάκη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 143 κανονικής αδείας γάμου της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήτης. Ετελέσθη δε το μυστήριον του γάμου επ’ αυτών εν Μεγάλη Τεσσαρακοστή άτε στρατιώτης ων αναχωρεί αύριον ληξάσης της αδείας του».
Ο πρώτος γάμος με αριθμό αδείας από την Ιερά Μητρόπολη Κρήτης τελέστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1920 (μέχρι τότε φαίνεται ότι οι γάμοι γινόταν χωρίς να εκδίδεται άδεια από τη Μητρόπολη) και καταγράφεται ως εξής:
«Εστεφανώθη ο Ηρακλής Κ. Φαραζάκις την Μαρίαν Γεωρ. Καλλέργη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 260 αδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Κρήτης».

 (συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος)


[1] (Για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου 1914 έως 12 Φεβρουαρίου 1916, ο αρχιμανδρίτης βρίσκεται εφημέριος «εν Ρογδιά» και καταγράφει τις εκεί γεννήσεις, βαφτίσεις, γάμους και θανάτους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου